Respectă-ți contabilul, dar verifică-ți contabilitatea! Afacerea ta s-ar putea să depindă de asta

Autor:

[show_author]

Publicat la:

09/06/2022

Starea de fapt

Nu se mai face contabilitate ca pe vremea mea! Toți contabilii cu zeci de ani de experiență o să îți spună acest lucru într-o discuție despre calitatea actului contabil.

Contabilitatea companiilor mici si mijlocii suferă din punct de vedere al calității. Iți poate confirma asta orice consultant financiar, orice analist financiar de bancă ce are ceva ani de experiență în spate, orice contabil cu un minim spirit etic.

Cum s-a ajuns în Romania la aceasta stare de fapt? Pai câte puțin din toate:

  • dificultatea  antreprenorilor în a identifica importanța contabilității
  • deprofesionalizarea contabililor
  • lipsa resurselor de educație financiară
  • presiunea pe costurile administrative etc

Din păcate, lipsa calității în efectuarea actului contabil cauzează efecte negative serioase în companii și la nivel de economie națională.

Cine are de pierdut? Tu, Antreprenorul!

De ce este problema ta, a Antreprenorului?

Ecosistemului economic s-a adaptat demult și îți servește zilnic nota de plata, fără ca măcar să simți. Greu de crezut? Citește mai jos cum plătești în fiecare zi lipsa contabilității de calitate.

BANCILE, furnizorii, ASIGURATORII DE CREANțE COMERCIALE

În funcție de câți bani vrei, Banca va face o analiza ce variază din punct de vedere al complexității: de la o analiză financiară automata sumară pentru sume mici, pentru mii de euro, pana la una manuală de complexitate moderată, pentru milioane.

Dacă tu ai un business bun dar nu este reflectat corespunzător în contabilitate atunci „ești bun de plată” într-o multitudine de forme:

  • bani plătiți pe garanții (dacă le ai): evaluări de imobile, taxe notariale, asigurări obligatorii etc
  • bani plătiți pe dobânzi mai mari pentru ca firma nu prezintă încredere
  • bani plătiți pentru monitorizări frecvente
  • bani plătiți pentru intermediari de credite (brokeri) care nu vor face mare lucru în plus decât să explice cifrele greșite din contabilitate

Dacă vorbim de cazul în care Banca decide că afacerea nu este finanțabilă și îți urează „succes până anul viitor”, atunci „ești bun de plată” din alte cauze:

  • bani pierduți din discounturi pentru ca nu poți sa plătești într-un termen rezonabil
  • bani plătiți pe penalități de întârziere la furnizori, ANAF, bănci, etc
  • profit pierdut pentru că nu iți permiți să faci stocuri și astfel pierzi vânzări
  • bani plătiți pentru soluții de factoring, ca ultima opțiune extrem de scumpă
Poți continua singur lista, trebuie doar să te gândești la toate modalitățile în care pierzi bani sau oportunitatea de a face bani în viitor din simplul motiv că nu ai bani astăzi.

Același raționament este valabil în cazul oricărui partener care nu te susține din cauză că „cifrele tale arată prost”, indiferent dacă vorbim de bănci, furnizori, asigurări de creanțe comerciale, autorități ce implementează grant-uri etc.

Dacă vorbim de cazul în care Banca decide că afacerea nu este finanțabilă și îți urează „succes până anul viitor”, atunci „ești bun de plată” din alte cauze:

  • bani pierduți din discounturi pentru ca nu poți sa plătești într-un termen rezonabil
  • bani plătiți pe penalități de întârziere la furnizori, ANAF, bănci, etc
  • profit pierdut pentru că nu iți permiți să faci stocuri și astfel pierzi vânzări

Același raționament este valabil în cazul oricărui partener care nu te susține din cauză că „cifrele tale arată prost”, indiferent dacă vorbim de bănci, furnizori, asigurări de creanțe comerciale, autorități ce implementează grant-uri etc.

CONSULTANțII FINANCIARI

În primul rând, dacă ai apelat la un consultant financiar într-o problemă care ține de cifrele din contabilitate, va trebui:

  • să plătești pentru analiza sumară inițială – arta denumită „părerologie”
  • să plătești pentru igienizarea datelor contabile  astfel încât să identifice unde este problema și cât este de mare
  • să plătești pentru remedierea problemelor

Să nu crezi ca vine vreun consultant financiar și reinventează apa rece. Va face fix același lucruri pe care trebuia să le facă aparatul tău administrativ, din care probabil că și tu faci parte.

CONTABILII

Contabilitatea este un SERVICIU, este prestat de contabili și, ca orice serviciu de pe lumea asta, are un scop bine determinat și un cost corect. Treaba contabilului este simplă, de scrib: înregistrează corect, întocmai și la termen, documentele primite (dacă le primește) și să întocmească un set de raportări financiare standard pentru Statul Român (Balanța, Bilanț, Declarații fiscale, etc). Nu este treaba lui să se ocupe de salarizare, de managementul trezoreriei, de optimizarea fiscală, de evaluarea raporturilor juridice, de controlul financiar, de implementarea ERP-urilor, de întocmirea bugetelor și business planurilor, de întocmirea proiectelor pentru Fonduri UE, de ghidarea operațională a companiei, de menținerea relației cu creditorii, de raportarea financiară pentru management,  și până la urma,  de nimic altceva. Și pentru asta există un cost: salariul de contabil.

Pentru restul, este nevoie de un Departament financiar, care implică un cu totul alt cost.

Antreprenorul român a vrut de fapt un Departament financiar pentru care a fost dispus sa plătească un salariu de contabil și a negociat „la sânge” pană au obținut costul dorit.

Lucrul „minunat” despre contabilitate este că majoritatea Antreprenorilor nu au cunoștințele necesare să verifice calitatea serviciul contabil. De aici până la livrarea în masă a unui serviciu de contabilitate sub-mediocru nu a mai durat mult.

Ce s-a întâmplat în realitate? Contabilii s-au adaptat și au găsit „soluții”:

  • au început să presteze câte puțin din toate. Evident, calitatea actului contabil a fost prima sacrificată pe altarul „eficienței operaționale”
  • și-au creat firme de contabilitate externalizată pentru a nu mai fi dependenți de Antreprenor și pentru a putea controla cantitatea și calitatea de serviciilor
  • s-au pensionat

Așa s-a ajuns astăzi ca majoritatea relațiilor dintre contabili și Antreprenori să funcționeze pe sistemul ”5 lei plătești, de 5 lei primești”, indiferent dacă vorbim de contabilitate internă sau externă.

Evident, există și cazuri în care relațiile funcționează corespunzător, dar sunt din ce in ce mai rare.

Ce poți face astăzi?

Soluția este mai simplă și mai ieftină decât ai crede. În doi pași simpli poți începe să rezolvi problema, în cunoștință de cauză.

Primul pas

Începe prin a evalua succint cifrele. Aici te putem ajuta noi astfel încât să înțelegi ce e în contabilitate, gratuit, nu trebuie decât să folosește butonul „Testează gratuit” din colț pentru a ne contacta.

După analiză vei avea o cu totul alta optică în legătură cu ce înseamnă raportarea financiară și în ce măsură cifrele din contabilitate reflectă realitatea afacerii tale.

Al doilea pas

În funcție de rezultat, te „pui la masă” cu contabilul tău, identificați împreună de unde vin problemele și apoi le rezolvați. Acum discutați amândoi în cunoștință de cauză.

CONCLUZIILE
  • Lipsa contabilității de calitate te va costa întotdeauna mult mai mult decât costul unui serviciu contabil profesionist
  • Construiește-ti o relație bazata pe respect cu contabilul tău, dar învață să îți verifici singur financiarele. Restul pieței o face.
Resurse utile

Ghidul financiar Finlight

Am sintetizat cunoștințele de Raportare financiară de care ai nevoie pentru a utiliza Finlight într-un mod simplu și interactiv. Dacă ai nevoie de ajutor, te poți baza pe echipa Finlight.

Dacă ți-a plăcut articolul îl poți distribui aici:

Publicat la:

09/06/2022

Distribuie articol: