Ghid pentru contabili: 8 pași „simpli” pentru asigurarea conformității fiscale
Sistemul contabil este sursa datelor pentru raportarea SAF-T. Pe de o parte, avem date contabile clasice, cum ar fi solduri, rulaje, documente justificative etc. Pe de altă parte, avem date specifice SAF-T, unde regăsim elemente precum coduri SAF-T pentru TVA, coduri de produse sau alte detalii legate de raportare.
Deoarece Sistemul contabil este utilizat pentru a înregistra toate tranzacțiile financiare ale unei companii, conformitatea raportării SAF-T este dependentă de calitatea datelor existente în sistem, adică de acuratețe și completitudine acestora în contextul pasului 2 → Exportul datelor.
Exportul de date SAF-T implică preluarea datele din sistemele IT Financiar-Contabile și structurarea acestora conform standardelor SAF-T impuse de ANAF, rezultând astfel fișierul XML (declarația SAF-T D 406).
Exportul de date poate fi realizat direct din sistemul financiar-contabil sau cu ajutorul aplicațiilor terțe. Exportul direct este, în general, mai ieftin, mai sigur, mai ușor de configurat și utilizat.
Cu toate acestea, companiile cu un volum mare de date sau al căror sistem contabil nu are capabilitatea exportului SAF-T, pot lua în considerare utilizarea unei aplicații terțe.
Fișierul XML este elementul esențial în raportarea SAF-T. Pentru mai multe detalii in legătura cu structura acestuia găsiți aici, în Ghidul SAF-T Finlight și documentația oficială publicată de catre ANAF-ului este disponibilă aici .
Odată ce datele din sistemele IT Financiar-Contabile sunt colectate și structurate, sunt convertite în fișierul XML, urmând formatul exact dictat de ANAF pentru declarația SAF-T D 406. Asigurarea conformității fiscale și respectarea tuturor standardelor și cerințelor sunt vitale pentru o comunicare fluentă cu autoritățile și evitarea complicațiilor.
Odată generat, fișierul XML poate fi depus direct la ANAF. Cu toate acestea, depunerea fără o verificare prealabilă poate ridica riscuri legate de conformitate fiscală.
ANAF a subliniat necesitatea verificării consistenței datelor din fișier, deoarece acestea pot fi incorecte sau incomplete. Vezi aici comunicatul ANAF.
Este important de menționat că DUK validator nu se ocupă de verificarea consistenței datelor, aceasta r rămânând în sarcina contribuabilului.
O analiză atentă înainte de depunere asigură că fișierul respectă toate cerințele SAF-T, prevenind astfel posibile nereguli sau neconformități în ochii autorităților fiscale.
Există două tipuri de verificare SAF-T: verificarea tehnică și verificarea de consistență a datelor.
DUK Validator efectuează o verificare tehnică, care asigură că fișierul XML SAF-T este corect formatat și conține informații minime necesare, ca de exemplu datele de identificare ale contribuabilului.
Platforma Finlight efectuează o verificare profundă de consistență a datelor, conform indicațiilor ANAF, pentru a asigura conformitatea raportării. De exemplu, verificăm dacă sumele aferente TVA-ului sunt raportare corect pe facturi și în Registrul jurnal, dacă soldurile din Balanța contabilă se reconciliază cu rulajele din Registrul jurnal, etc. Detalii complete în legătură cu verificarea fișierul SAF-T în platforma Finlight găsiți aici→ Verificare declarație SAF-T.
Pentru a identifica sursa erorilor în raportarea SAF-T, trebuie să înțelegem mai întâi că există doar două variante posibile:
În practică, este posibil să se întâmple o combinație a acestor două variante. De exemplu, codurile NC8 pot lipsi din declarația SAF-T din următoarele motive:
Cum folosiți Finlight pentru a identifica sursa erorilor și pentru a le remedia?
Analizați cu atenție lista erorilor furnizată de Finlight. În unele cazuri, eroarea va fi clară și va indica sursa problemei. În alte cazuri, eroarea poate fi mai puțin clară. De exemplu, dacă Finlight detectează o eroare de congruență între două câmpuri, atunci este necesar să comparați datele din sistemul contabil cu datele din fișierul XML SAF-T.
Cum să identificați sursa erorilor în exportul de date SAF-T:
Orice erori identificate în datele existente în sistemele IT trebuie corectate înainte de export. De asemenea, orice erori identificate în procesul de export trebuie remediate cu ajutorul implementatorului soluției de export.
Avantajul utilizării unui singur sistem pentru stocare și export este că veți avea nevoie de suportul unui singur implementator. Daca folosiți mai multe sisteme, va trebui sa dialogați cu mai multi furnizori.
Odată remediate erorile, re-verifici fișierul SAF-T și remediezi erorile până când acesta nu va mai conține erori. Odată îndeplinit acest obiectiv, treci la pasul 8 → Depunerea SAF-T Verificată, fără erori.
Depui declarația SAF-T la ANAF, asigurând conformitatea conform documentației ANAF.
Încarcă fișierul tău .xml pe platforma Finlight și verifică-ți gratuit declarația SAF-T conform celor 22 de teste de consistență recomandate de ANAF, precum și alte teste specifice. Ai nevoie doar de informații? Află tot ce ai nevoie despre D406 cu Ghidul SAF-T Finlight.
© 2025 Finlight. All rights reserved.