fbpx

SAF-T Test

VERIFICARE DECLARAȚIE 406 SAF-T

acum poți 
datele pe care le depui la ANAF

Teste de consistență

ANAF a recomandat contribuabililor verificarea declarației SAF-T (406) înainte de depunere. Acum îți poți verifica fișierul XML cu FinLight, asfel încât să remediezi erorile înainte de depunerea declarației.

Comparație vs DUK Validator

FINLIGHT

DUK @ Mai 2023

Structură generală fișier XML

Verificare respectării structurii generale de raportare, conform specificațiilor de implementare în Romania.

Detalii identificare contribuabil și standard de raportare

Verificarea completării informațiilor legate de identificarea contribuabilului, a perioadei raportate precum și a standardului de raportare utilizat.

Solduri conturi contabile

Verificarea completării detaliilor ce țin de identificarea conturilor contabile și a soldurilor acestora la începutul și finalul perioadei de raportare.

Consistența Balanță contabilă

Verificarea consistenței Balanței contabile la nivel de cont contabil (pe orizontală) între solduri inițiale, rulaje calculate și solduri finale, precum și la nivel general (pe verticală) intre sumele înregistrate pe debit vs sume înregistrate pe credit aferentete soldurilor și rulajelor.

Raportare detalii parteneri

Verificarea completarii câmpurilor legate de identificarea partenerilor (clienți/ furnizori) și a soldurilor aferente.

Structuri de date legate de taxe

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea taxelor: sume, codificare, procentaje, sume fixe (flat fees) etc.

Consistență raportare taxe (inclusiv TVA)

Verificarea consistenței valorilor înscrise în câmpurile aferente tranzacțiilor ce implică raportări fiscale în Registrul jurnal precum și în documentele justificative în structuri de tip TaxInformation. Exemoplu de câmpuri verificate sunt: codificare taxă, procent taxa, sumă variablă, sumă fixă.

Structuri de date legate de unitațile de măsura

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea untăților de măsura: tipuri de unități de măsură și descrierea acestora.

Structuri de date legate de produse

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea produselor: codificare, descriere, unitate de măsură.

Structuri de analiză

Verificare completării datelor corespunzătoare necesare în secțiunea AnalysisTypeTable

Detalii tranzacții denominate în RON și/sau valută

Verificarea consistenței valorilor înscrise în câmpurile aferente tranzacțiilor ce implică raportarea sumelor.în structuri de tip Amount oriunde în fișierul xml. Exemplu de cămpurile verificate sunt: cod moneda, rata de schimb valutar, valoare în RON, valoare în valută.

CUM POȚI TESTA GRATUIT

Cont nou

Te înregistrezi în platforma FinLight

Preluare fișier XML

Uploadezi fișierul SAF-T de tip XML în platforma FinLight pentru rularea testelor ANAF și preluarea datelor.

Rezultat test și raportări SAF-T

Vei avea access gratuit la un rezultat sintetizat al testării pentru a putea evalua în ce măsură declarația ta SAF-T trece testele de consistență.

Lista detaliată a inconsistențelor

În urma achiziției unui pachet FinLight, vei avea acess la lista detaliată a inconsistențelor din fișierul SAF-T pentru a le putea remedia împreună cu implementatorul sau consultantul tău.

Întrebări și răspunsuri

Am verificat fișierul SAF-T cu validatorul DUK. Nu este suficient?

DUK este un validator de structură și nu verifică acuratețea sau consistență datelor, așa cum recomandă  ANAF în testele publicate aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/comunicat_saft_teste_v2.pdf

Spre deosebire de DUK, cu FinLight verifici consistența raportarilor în legatură cu facturile, TVA, înregistrări contabile etc., așa cum recomandă ANAF prin testele publicate.

Cât costă serviciul de verificare SAF-T?

Identificarea înconsistențelor din raportări o poți face gratuit. Accesul la detalii este disponibil în baza unui abonament FinLight:

  • 250 euro/lună pentru raportări aferente contribuabililor mijlocii 
  • 500 euro/lună pentru raportări aferente contribuabililor mari
Am nevoie de mai multe informații, cum pot contacta FinLight?

Ne poți contacta la office@finlight.ro sau la 0741 170 178

"Am creat soluția de testare SAF-T la solicitarea clienților noștri. Au avut două cerințe principale: să beneficieze de o soluție de verificare reală pentru a asigura consistența declarației 406 SAF-T cu restul declarațiilor fiscale depuse și să poată verifica rezultatul implementării SAF-T. Am rezolvat ambele provocări"

Vrei să verifici gratuit fișierul SAF-T înainte de a-l depune la ANAF?