fbpx

Verificare declarație SAF-T

Testare fișier XML

ANAF a recomandat contribuabililor să verifice conformitatea declarației 406 SAF-T înainte de depunere, conform unui set de 22 de teste de consistență a informațiilor, teste pe care DUK Integrator nu le realizează. Cu Finlight, poți verifica gratuit fișierul tău XML pentru a determina dacă respectă aceste criterii. Vezi aici detalii comparative dintre testarea Finlight vs DUK Integrator.

Acum poți verifica, explora și compara datele pe care le depui la ANAF în declarația SAF-T 406.

Cum poți verifica gratuit declarația 406 SAF-T

Te înregistrezi în platforma Finlight.

Pasul 2: Preluare fișier XML

Uploadezi declarația 406 SAF-T, în format XML, pe platforma Finlight.

Pasul 3: Rezultat test și raportări SAF-T

Vei avea acces imediat la rezultatul sintetizat al testării precum și la vizualizarea informațiilor preluate din fișierul SAF-T (facturi, plăți, solduri etc.)

Pasul 4: Lista detaliată a inconsistențelor și suport Finlight

În urma achiziției unui pachet Finlight, pentru a putea remedia problemele identificate, vei avea acces la rezultate detaliate și asistență Finlight în procesul de remediere.

Întrebări și răspunsuri

Am verificat fișierul SAF-T cu validatorul DUK Integrator și s-a validat. Nu este suficient?

DUK Integrator este doar un instrument de verificare a structurii, nu și a coerenței datelor trimise. ANAF le recomandă contribuabililor să verifice consistența datelor înainte de transmitere → vezi aici comunicatul.

În contrast, Finlight îți permite să verifici coerența raportărilor legate de facturi, TVA, înregistrări contabile etc., conform recomandărilor ANAF → vezi aici tabelul comparativ.

Cum verificați TVA-ul?

Da, tot gratuit ai acces la o formă a decontului de TVA (D300). Finlight generează D300 din datele aflate în fișierul SAF-T pe care îl uploadezi. Vei putea vedea toate detaliile, până la nivel de linie de factură.

Am verificat declarația mea cu Finlight și rezultatul a afișat zeci de mii de erori. În contabilitate este totul ok! Cum este posibil așa ceva?

Nu confundați datele din sistemul IT de contabilitate cu datele din fișierul SAF-T, care sunt rezultatul unui proces complicat de export ce, de regulă, generează erori. 

Din observațiile noastre, peste 90% din erorile din declarațiile SAF-T sunt cauzate de procesul de export deficitar care nu preia datele corect sau nu creează în fișierul SAF-T structurile de date conform specificațiilor ANAF. 

În plus, este posibil ca anumite erori să fie extrapolate pe foarte multe tranzacții. De exemplu, codificarea greșită a unui cod de TVA (cod SAF-T, procentaj, deductibilitate etc. ) va afecta toate tranzacțiile unde este folosit codul respectiv.

Vă recomandăm să consultați pagina noastră despre  Cum depui SAF-T (D409) → O explicație clară a implicațiilor raportării SAF-T.

Pentru mai multe detalii putem dialoga oricând la office@finlight.ro sau direct  0741 170 178

Sunt contabil. Ma puteți ajuta să înțeleg mai bine sistemul SAF-T ?

Da, pe langă soluția de verificare, poți incepe de aici:

  • Cum depui SAF-T (D409) → O explicație clară a implicațiilor raportării SAF-T, în special pentru contabilii care trebuie să explice de ce SAF-T nu este doar o altă declarație fiscală.
  • Ghidul SAF-T Finlight  → Resursă interactivă cu tot ce trebuie să știi despre SAF-T, inclusiv structura fișierului și un set de instrumente utile. Excelul nu este o soluție pentru fișierul XML!

În plus, după ce urci fișierul în platformă, putem programa un video call pentru a-l analiza impreună.

Cât costă serviciul de verificare SAF-T?

Identificarea înconsistențelor din raportări o poți face gratuit. Accesul la detalii este disponibil în baza unui abonament Finlight:

  • 250 euro/lună pentru contribuabili mijlocii
  • 500 euro/lună contribuabili mari (volume mari de date  > 1mil linii per XML)

 

Am nevoie de mai multe informații, cum pot contacta Finlight?

Ne poți contacta la office@finlight.ro sau la 0741 170 178.

Comparație Finlight vs DUK Integrator

Elemente verificate

Finlight

FL

DUK Integrator @ Sep 2023

DUK

Verificare TVA

Finlight generează decontul de TVA (D300) pe baza datelor din SAF-T, astfel încât să poți asigura consistența dintre declarația SAF-T (D406) și Decontul de TVA (D300) depus.

Structură generală fișier XML

Verificare respectării structurii generale de raportare, conform specificațiilor de implementare în Romania

Detalii identificare contribuabil și standard de raportare

Verificarea completării informațiilor legate de identificarea contribuabilului, a perioadei raportate precum și a standardului de raportare utilizat

Solduri conturi contabile

Verificarea completării detaliilor ce țin de identificarea conturilor contabile și a soldurilor acestora la începutul și finalul perioadei de raportare.

Consistența Balanță contabilă

Verificarea consistenței Balanței contabile la nivel de cont contabil (pe orizontală) între solduri inițiale, rulaje calculate și solduri finale, precum și la nivel general (pe verticală) intre sumele înregistrate pe debit vs sume înregistrate pe credit aferente soldurilor și rulajelor.

Raportare detalii parteneri

Verificarea completării câmpurilor legate de identificarea partenerilor (clienți/ furnizori) și a soldurilor aferente.

Structuri de date legate de taxe

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea taxelor: sume, codificare, procentaje, sume fixe (flat fees) etc.

Consistență raportare taxe (inclusiv TVA)

Verificarea consistenței valorilor înscrise în câmpurile aferente tranzacțiilor ce implică raportări fiscale în Registrul jurnal precum și în documentele justificative în structuri de tip TaxInformation. Exemplu de câmpuri verificate sunt: codificare taxă, procent taxă, sumă variablă, sumă fixă.

Structuri de date legate de unitațile de măsură

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea unităților de măsura: tipuri de unități de măsură și descrierea acestora.

Structuri de date legate de produse

Verificarea completării câmpurilor legate de raportarea produselor: codificare, descriere, unitate de măsură.

Structuri de analiză

Verificare completării datelor corespunzătoare necesare în secțiunea AnalysisTypeTable

Detalii tranzacții denominate în RON și/sau valută

Verificarea consistenței valorilor înscrise în câmpurile aferente tranzacțiilor ce implică raportarea sumelor în structuri de tip Amount oriunde în fișierul xml. Exemplu de cămpurile verificate sunt: cod moneda, rata de schimb valutar, valoare în RON, valoare în valută.

Alte resurse SAF-T

Ghid pentru contabili: 8 pași „simpli” pentru asigurarea conformității fiscale.

Ghidul SAF-T Finlight este un instrument interactiv pentru verificarea conformității declarației.

Descoperă conceptul, structura XML și documentația ANAF, toate într-un format prietenos și ușor de folosit, chiar dacă nu ești specialist IT.

Am creat soluția de testare a declarației 406 SAF-T la solicitarea clienților noștri. Au avut două cerințe: să beneficieze de o soluție de verificare reală pentru a asigura consistența declarației 406 SAF-T cu restul declarațiilor fiscale depuse și să poată verifica rezultatul implementării SAF-T. Am rezolvat ambele provocări.