Raportare financiară vs Contabilitate

Autor:

[show_author]

Publicat la:

21/06/2021

Ce este Raportarea financiară și ce legătură are cu Contabilitatea

Cum ziceam și în articolul precedent, în Romania antreprenorii nu prea utilizează Raportarea financiară pentru a lua decizii. Motive sunt multe, însă cel mai des întâlnit este confuzia creată între Raportarea financiară și Contabilitate. Majoritatea antreprenorilor cred că pentru a utiliza Raportarea financiară trebuie să cunoști contabilitate, ceea ce este fals.

A spune că nu poți să utilizezi Raportarea financiară pentru că nu ești contabil este la fel cu a spune că nu poți să vizionezi un film pentru ca nu ești regizor. De ce spun asta? Deoarece activitatea de Contabilitate este limitată la înregistrarea tuturor operațiunile ce afectează patrimoniul Firmei. Desigur, exista principii contabile, reguli de înregistrare, termene de întocmire și multe alte detalii, însă totul este limitat la INREGISTRAREA EVENIMENTELOR.

Contabilitatea, dacă am încerca să o prezentam în imagini, ar arăta cam așa:  

Normal că nu înțelegi nimic din ea. Nici nu ai avea cum, doar nu ești contabil.

Pentru ca cifrele respective (datele) să fie inteligibile este nevoie de structurarea lor  într-un anumit fel. Asta face Raportarea Financiară.

Raportare financiară

Contabilitate

Raportarea financiară - cum se leagă de Contabilitate

Legatura cu contabilitatea

Raportarea financiară transformă datele contabile în informații utilizabile, adică produce un film despre Firma ta, pe baza evenimentelor înregistrate în Contabilitate.

Însă aici intervine un aspect foarte important, filmul descris de Raportarea financiară diferă in funcție de auditoriu: Statul Român, management, creditori, etc. Fiecare categorie de utilizatori are nevoie de anumite detalii despre evenimente, prezentate într-un fel anume, totul în funcție de scopul propriu: Ministerul de Finanțe vrea să își încaseze taxele cuvenite, băncile vor să înțeleagă de ce ai nevoie de bani și care sunt șansele să rambursezi creditele, managerii vor să înțeleagă cum pot face compania mai eficientă, etc.

Raportarea financiară pentru toți - de la Ministerul de Finanțe

Realitatea ne spune că, pentru firmele mici si mijlocii, toată lumea utilizează standardul de raportare impus de Statul Român, fie că vrea sau nu. Cum s-a ajuns aici? Simplu.

Statul Român a zis așa: „Eu vreau o Raportare financiară ca să știu câți bani ai să-mi dai” și a impus un standard de Raportare financiară ce are ca scop principal identificarea taxelor pe care trebuie să le încaseze. Mai există și alte scopuri în subsidiar, dar ele țin în principal de statistică.

Pentru a-și atinge acest obiectiv, a impus un anumit cadru de formularistică (situații financiare, declarații fiscale, declarații de deductibilitate, etc. Le găsiți aici daca sunteți curioși).

Toate aceste Raportări financiare impuse sunt completate cu sfințenie de către contabili, întocmai și înainte de termenul impus. Evident, toate firmele dispun de aceste raportări construite conform solicitărilor Statului Român. Și pentru că orice firmă dispune de ce aceste raportări, ele au ajuns sa fie utilizate universal: de către bănci, de către management, de către asiguratorii de creanțe comerciale, etc. 

Problema inerentă este că Statului Român nu prea îi sunt necesare informații despre cât de solidă este compania sau despre cum ai putea să faci mai mult profit și nici nu îl interesează în mod deosebit că Raportarea financiară pe care o impune să fie ușor de înțeles de non specialiști.

Acesta este motivul pentru care Raportarea financiară pe care ți-o prezintă contabilul tău este, de cele mai multe ori, neinteligibilă pentru tine. De fapt este construită de Statul Român pentru Statul Român, nu pentru antreprenori.

Nu trebuie sa te simți needucat financiar pentru că nu știi să citești o Balanța contabilă. Nici nu trebuie să știi. E un document contabil.

Raportarea financiară pentru Manageri

Managerii au nevoie de informație financiară pregătită în scop decizional și asta face FinLight: preia datele contabile brute, le prelucrează și apoi le prezintă într-o formă modernă, clară și UTILIZABILĂ.

Raportarea financiară de calitate destinată managementului:

  • este ușor de înțeles
  • e disponibilă imediat
  • este completă
  • oferă informații pe care managerii le pot utiliza în procesul decizional așa cum am descris aici

Din păcate, raportarea impusă de aparatul administrativ al Statului nu bifează nici măcar un singur punct din cele descrise mai sus și cu siguranță nu arată așa:

CONCLUZIILE

  • Contabilitatea înregistrează date (cifre) despre evenimentele produse în Firmă, conform legislației.
  • Raportarea financiară preia datele contabile și creează un sistem structurat de raportare ce răspunde nevoilor utilizatorilor, fie că e vorba de acționari, manageri, bănci sau alte parți interesate.
  • Pachetul de raportare financiară impus de Ministerul de Finanțe nu se pretează pentru utilizare în context decizional
  • FinLight oferă un sistem de Raportare financiară construit special pentru a fi utilizat in procesul de management intern al companiilor antreprenoriale. 
Resurse utile

Ghidul financiar Finlight

Am sintetizat cunoștințele de Raportare financiară de care ai nevoie pentru a utiliza Finlight într-un mod simplu și interactiv. Dacă ai nevoie de ajutor, te poți baza pe echipa Finlight.

Dacă ți-a plăcut articolul îl poți distribui aici:

Publicat la:

21/06/2021

Distribuie articol: