Descriere #
Capital propriu (sau Capitaluri proprii) → reprezintă sursa de finanțare controlată (din punct de vedere al exigibilității) de către asociați/acționari.
Deși Capitalul cuprinde o gama largă de elemente ,cel mai des in cazul companiilor mici si medii, vorbim despre Capital Social, Rezultat curent, Rezultat reportat din anii anteriori, Rezerve și Rezerve din reevaluare.
Există o categorie de obligații, care deși nu sunt considerate în standardele de raportare ca fiind Capital, sunt într-o oarecare măsura controlate de acționari și/sau nu au un termen de exigibilitate (ex: Dividende de plată către acționari, împrumuturi acordate companiei de către acționari, etc). Aceste elemente le denumim în continuare Cvasi-Capital și le vom include în elementul Capital, in scopul interpretării situațiilor financiare.
Capitalul propriu cuprinde: #
Capital social subscris #
Capital social subscris reprezintă aportul în bani sau natură pe care acționarii îl pun la dispoziția companiei, de obicei la momentul înființării. Ulterior, Capitalul social subscris se poate majora sau se poate diminua pe parcursul funcționării companiei, în funcție de deciziile acționarilor.
Rezultat curent #
Rezultatul curent reprezintă profitul sau pierderea netă pe care a înregistrat-o compania, intre 1 Ianuarie și pentru care se face raportarea. Se calculează ca diferența dintre totalitatea Veniturilor și totalitatea Cheltuielilor companiei.
Rezultat reportat #
Rezultatul reportat reprezintă profitul nerepartizat sau pierderea neacoperită pe care a înregistrat-o compania în anii anteriori datei de raportare.
Profitul nerepartizat poate fi repartizat ulterior pe destinațiile decise de acționari/asociați: dividende, rezerve, majorare capital social sau acoperire pierderi anterioare.
Pierderea neacoperită va fi acoperită din profitul anterior nerepartizat sau va rămâne în Bilanț pană când compania va înregistra profit astfel încât aceasta pierdere sa fie acoperită.
Rezerve #
Rezervele legale reprezintă doar o alocare a unei parți a profitului pe un element bilanțier, nimic mai mult. Faptul ca o companie înregistrează Rezerve legale nu înseamnă neapărat că are si bani in conturi sau orice alt fel de resurse. Constituirea Rezervelor legale este reglementată prin lege.
Rezerve din reevaluare #
Rezervele din reevaluare reprezintă surplusul de valoare identificat odată cu reevaluarea anumitor categorii de Active Imobilizate, de regulă Construcții și Terenuri.
Interese care nu controlează #
Interese care nu controlează reprezintă un element bilanțier care apare doar in situațiile financiare consolidate. Reprezintă partea de Rezultat (profit sau pierdere) atribuibilă altor entități decât societatea mama.
Prime de capital #
Primele de capital se înregistrează in cazul în care se efectuează operațiuni ce au ca obiect structura de acționariat a companiei: vânzări de acțiuni/parți sociale, divizări, fuziuni, etc.
In principiu, se calculează ca diferență intre valoarea nominală a acțiunilor/parților sociale tranzacționate și prețul plătit pentru tranzacționarea acestora.
Alte elemente de capital #
Alte elemente de capital se referă de fapt la elemente Bilanțiere ce au legătură cu Capitalul, dar nu pot fi încadrate în niciuna din categoriile anterioare, după cum urmează:
- Diferențe de curs valutar din conversie
- Acțiuni proprii
- Câștiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii
- Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii
- Alte elemente de capitaluri proprii
Quasi-Capital #
Consideram ca fiind Quasi–Capital acele datorii care fie sunt de natura nerambursabilă sau acele datorii a căror rambursare este, într-o oarecare măsură, sub controlul companiei. Aceste elemente sunt:
- Subvenții
- Datorii către parți afiliate
Întrebări și răspunsuri #
Capitalul companiei este extrem de important datorită următoarelor considerente:
- este cea mai stabilă sursă de finanțare pentru ca nu se diminuează decât in caz de pierderi sau conform deciziilor acționariatului
- nivelul Capitalului este o măsură a susținerii companiei de către acționari și, implicit, al riscului pe care aceștia și-l asumă
- oferă o imagine generală in legătură cu valoarea companiei conform următorul raționament: În caz de lichidare, dacă toate Activele companiei sunt transformate în numerar, după acoperirea tuturor datoriilor, suma reziduală rezultată va fi alocată acționarilor/asociaților si va coincide cu nivelul Capitalului.
Nivelul optim de Capital diferă în funcție de specificul fiecărei afaceri, însă putem avansa niște criterii generale de evaluare a nivelului Capitalului din mai multe perspective:
- Din perspectiva stabilității companiei și implicit al riscului de insolventa/faliment, Capitalul trebuie să fie, cel puțin, pozitiv. O valoare negativă a Capitalului implică riscuri serioase în ceea ce privește continuarea activității.
Nivelul optim pozitiv variază in funcție de specificul activității. Putem spune ca un nivel minim de confort, ce asigură o finanțare corectă, ar putea fi calculat in felul următor:
Nivel minim Capital = Active Imobilizate – Datorii pe termen lung - Din perspectiva profitabilității discuția devine extrem de complexă, însă până la urmă totul se reduce la următoarea evaluare: Investitorul (în cazul nostru asociatul/acționarul) trebuie să fie mulțumit cu beneficiul pe care îl primește (dividende, creștere de valoare a companiei etc.) în raport cu suma investită în firmă în contextul riscurilor asociate.
Practic, raționamentul de dimensionare este următorul:
- Capital negativ înseamnă ca Firma este în totalitate dependentă de finanțare din partea terților și există un risc iminent de insolvență/faliment
- Creșterea Capitalul în teritoriu pozitiv, implică următoarele:
- scade riscul asociat desfășurării activități
- scade randamentul pe care Capitalul îl generează pentru asociați (pot exista însă si excepții)
Daca nivelul Capitalului este mai mic decât zero, spunem despre o companie că are ”Capitaluri proprii negative”. Implicațiile sunt următoarele:
- compania a înregistrat pierderi în trecut
- Datoriile companiei depășesc Activele companiei și prin urmare, compania nu are suficient de multe resurse pentru acoperirea lor
- Continuarea activității companiei este în totalitate dependentă de menținerea/rostogolirea Datoriilor (bănci, furnizori, etc)
- nu mai există susținere, in ceea ce privește finanțarea, din partea Acționarilor/Asociaților
Prezentare Capital propriu cu Finlight #
Glosar termeni #
Capital social subscris #
Capital social subscris reprezintă aportul în bani sau natură pe care acționarii îl pun la dispoziția companiei, de obicei la constituirea Companiei.
Caracteristici definitorii:
- Este de așteptat ca diminuarea Capitalului Social sa se întâmple doar la lichidarea companiei și numai după achitarea tuturor datoriilor Companiei.
- Diminuarea Capitalului social poate fi contestată de către Creditorii companiei
Din acest motiv, Capitalul Social este considerat ca angajament al acționarilor în legătura cu susținerea Companiei. Un capital social mic în raport cu Activele Companiei tinde sa fie interpretat de către Creditori ca un semn că susținerea Companiei este limitată în ceea ce îi privește pe Acționari/Asociați.
Rezultat curent #
Rezultatul curent reprezintă profitul sau pierderea netă pe care a înregistrat-o compania de la începutul perioadei de raportare până la data raportării
Rezultat reportat #
Rezultatul reportat, în funcție de nivel, poate fi:
1) Profitul nerepartizat – în cazul în care compania a înregistrat profit în anul/anii anteriori. Aceste sume pot fi alocate/repartizate după cum urmează:
- pentru constituire de Rezerve – se schimbă doar elementul de Pasiv și practic, prin constituirea de Rezerve, asociații/acționarii decid să păstreze profitul in companie și să finanțeze cu această sumă Activele firmei.
- pentru Dividende – primul pas este transformarea Profitului nerepartizat în Dividende de plata.
După acest pas, acționarii/asociații pot decide în mod discreționar dacă vor încasa sau nu Dividendele de plată.
Dacă aleg sa le încaseze, Bilanțul companiei se va diminua după cum urmează:- Partea de PASIV – se diminuează Dividendele de plată cu suma încasată
- Partea de ACTIV – se diminuează Disponibilitățile de numerar cu aceeași sumă, daca este disponibilă.
Este important de reținut următoarele:
- Repartizarea profitului in dividende este diferită de plata efectiva a dividendelor
- Dividendele de plata pot fi plătite numai dacă există intenție din partea asociatului/acționarului respectiv pentru a le încasa. Cum acest pas este discreționar și nu există un termen de plata, vom considera Dividende de plată ca fiind un element de Cvasi-Capital
- Dividendele de plată pot fi plătite numai daca există Disponibil de numerarîn casierie/conturi astfel încât compania să poată plăti efectiv dividendele
- Pot exista diferite acorduri între companie și/sau acționari pe de o parte, și diverși Finanțatori pe de alta parte, care sa împiedice distribuția și/sau plata dividendelor
- Ca Firma sa plătească și acționarul să încaseze dividende trebuie ca următoarele condiții sa fie îndeplinite cumulativ :
- firma să fi înregistrat profit
- profitul să fi fost distribuit în dividende
- asociatul/acționarul să solicite plata dividendelor
- compania să aibă disponibil de numerar cu care sa facă plata dividendelor și a impozitelor aferente
- să nu existe termeni contractuali agreați cu terți, care sa contravină punctelor 1)-4)
2) Pierderea neacoperită – în cazul in care compania a înregistrat pierderi într-un anumit an, în funcție de Rezultatul Reportat existent din exercițiile anterioare, opțiunile sunt următoarele:
- Compania înregistrează Rezultat reportat – Profit din anii anteriori- În acest caz se ”acoperă” pierderea anterioara. Este o operație strict matematică in Bilanț.
- Compania înregistrează Rezultat reportat – Pierdere din anii anteriori – În acest caz, Pierderea neacoperită rămâne înregistrată in Bilanț până când compania va înregistra profit și va putea acoperi Pierderea
Este important de reținut faptul ca Rezultatul (fie el Profit sau Pierdere) s-a întâmplat deja si efectul s-a produs deja în Activele companiei.
Alocările explicate mai sus reprezintă de fapt doar o ASUMARE a rezultatului.
Rezerve #
Rezervele reprezintă doar o alocare parțială a Rezultatului Curent – Profit sau a Rezultatului Reportat- Profit pe următoarele elemente:
- Rezerve legale
- Rezerve statutare sau contractuale
- Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare
- Alte rezerve
Alocarea este fie reglementată de lege, fie realizată în urma deciziei acționariatului.
Existența Rezervelor pe partea de PASIV(surse de finanțare) a Bilanțului nu înseamnă neapărat ca există și pe partea de ACTIV (resurse) o contrapartidă lichidă care sa poată fi utilizată în caz de dificultate de către Companie.
Rezerve din reevaluare #
Rezervele din reevaluare reprezintă surplusul de valoare identificat odată cu reevaluarea anumitor categorii de Active Imobilizate, de regulă Construcții și Terenuri, odată cu întocmirea unor Rapoarte de evaluare.
De cele mai multe ori:
- valoarea Rezervelor din reevaluare crește dacă cu ocazia evaluării se constată ca valoarea evaluată este mai mare decât valoarea contabilă neta a activului evaluat
- valoarea Rezervelor din reevaluare scade dacă cu ocazia evaluării se constată că valoarea evaluată este mai mică decât valoarea contabilă netă a activului evaluat, numai dacă pentru activul respectiv a fost înregistrată anterior o rezerva din reevaluare
Rezervele din reevaluare sunt importante din următoarele considerente:
- Teoretic, surprind surplusul de valoare (un profit) pe care compania l-a înregistrat, cu ocazia creșterii valorii unor active. Totuși, trebuie analizat in ce măsura aceasta creștere de valoare poate fi monetizată
- Faptul ca un raport de evaluare are un impact semnificativ in raportările financiare ale companiei e de natură să ofere o oarecare ”libertate” pentru cei ce întocmesc situațiile financiare pentru a creste Capitalul companiei folosind Rezervele din reevaluare
- De obicei, în activitatea de analiză financiară, mai ales cea realizată de creditori, Rezervele din reevaluare reprezintă un punct sensibil, in sensul că un nivel ridicat al lor față de valoarea netă a activelor reevaluate va ridica semne de întrebare în legătură cu legitimitatea sumelor înregistrate.
Prime de capital #
Primele de capital se înregistrează în cazul în care se efectuează operațiuni ce au ca obiect structura de capital a companiei, după cum urmează:
- Prime de emisiune – în cazul emiterii de Acțiuni/Parți sociale pentru care compania încasează un preț diferit față de valoarea nominală
- Prime de fuziune/divizare – diferența dintre valoarea aportului rezultat din fuziune și valoarea cu care a crescut capitalul social al societății absorbante
- Prime de aport – diferența între valoarea bunurilor aportate și valoarea nominală a capitalului social cu care au fost remunerate aceste aporturi
- Prime de conversie a obligațiunilor în acțiuni – diferența dintre valoarea nominală a obligațiunilor transformate în acțiuni si valoarea acțiunilor emise potrivit prevederilor contractuale, atunci când valoarea obligațiunilor depășește valoarea acțiunilor corespunzătoare
Quasi-Capital #
Vom considera Quasi-Capital următoarele elemente bilanțiere:
- Subvenții
- Subvenții pentru finanțarea operațiunilor curente
- Subvenții pentru investiții
- Datorii către parți afiliate
- Decontări cu entitățile asociate și entitățile controlate în comun
- Sume datorate acționarilor/asociaților
- Decontări cu acționarii/asociații privind capitalul
- Dividende de plată
- Decontări din operațiuni în participație
- Decontări între unitate și subunității
- Decontări între subunități
Mesaj Finlight #
Am construit Ghidul SAF-T Finlight și Ghidul financiar Finlight pentru a oferi soluții simple, gratuite și aplicabile celor ce au nevoie de ele.
- folosește opțiunea de comment de la Facebook pentru a ne adresa întrebări și pentru a ne ajuta să ne îmbunătățim materialele
- dacă materialele ți se par utile, apasă Recommend și Share.