Descriere #
Contul de profit și pierdere → prezintă performanța financiară a companiei în intervalul de timp raportat, oferind informațiile necesare pentru evaluarea capacitații companiei de a genera profit în contextul operațiunilor desfășurate. Cuprinde:
- Venituri ce reprezintă tranzacții generatoare de resurse
- Cheltuieli, denumite și Costuri, ce reprezintă tranzacții consumatoare de resurse
- Rezultatul ce poate lua formă de Profit sau Pierdere la nivel operațional, financiar și net, în funcție de performanța firmei
Explicăm mai jos de ce este important Contul de profit si pierdere, care este structura lui și cum să îl evaluezi dintr-o privire la nivel operațional, financiar și general.
DE CE ESTE IMPORTANT?
Contul de profit și pierdere este un instrument critic în procesul de management pentru că:
- evidențiază veniturile și cheltuielile ce generează profit sau pierdere
- permite evaluarea sănătății companiei în ceea ce privește capacitatea de a genera valoare pentru acționari/asociați
- oferă managementului informații despre pârghiile pe care le poate acționa pentru a maximiza profitul sau pentru a diminua/elimina pierderile
Structura Contului de profit si pierdere #
Prezentarea Contului de profit și pierdere poate să difere în funcție de scopul analizei și a gradului de detaliu dorit, însă întotdeauna va conține aceleași elemente: Venituri, Cheltuieli și Rezultate.
Pentru o mai bună înțelegere a surselor generatoare de valoare în companie am segmentat prezentarea Veniturilor și Cheltuielilor în funcție de activitățile desfășurate de companie: Activitatea operațională și Activitatea financiară, după cum urmează:
Activitatea operațională #
Venituri operaționale #
Valoarea generată de companie din activitățile operaționale, fără a lua în considerare veniturile generate din activități de finanțare (dobânzi, dividende, vânzarea activelor fixe etc.)
Cheltuieli operaționale #
Consumul de valoare al companie în scopul desfășurării activităților operaționale, fără a lua în considerare cheltuielile aferente activităților de finanțare (cheltuieli cu dobânzi, dividende de plată, cheltuieli generate de evoluția negativă a cursului de schimb etc.)
Depreciere și amortizare #
Rezultat operațional - Profit operațional sau Pierdere operațională #
Valoarea generată (profit operațional) sau valoarea pierdută (pierdere operațională) de companie în urma desfășurării activităților operaționale, după deducerea Deprecierii și amortizării.
Activitatea financiară #
Venituri financiare #
Resursele generate de companie legate de activitatea de natură financiară (depozite bancare, investiții financiare în acțiuni sau obligațiuni etc.)
Cheltuieli financiare #
Consumul de resurse al companiei legat de activitatea de finanțare a operațiunilor sau de investițiile efectuate (dobânzi de plată, diferențe nefavorabile ale cursul de schimb valutar etc.)
Rezultat financiar - Profit financiar sau Pierdere financiară #
Valoarea generată (profit financiar) sau valoarea pierdută (pierdere financiară) de companie în urma desfășurării activităților financiare.
Rezultatul tuturor activităților firmei #
Rezultat brut - Profit brut sau Pierdere brută #
Rezultatul companiei (profit sau pierdere) calculat în urma deducerii Cheltuielilor din Venituri, înainte de perceperea impozitului pe profit/venit.
Taxele pe activități #
Impozitul pe profit / venit #
Taxele datorate conform regimului fiscal aplicabil companiei, calculate în funcție de profitul sau veniturile companiei.
Rezultatul net #
Rezultat net - Profit brut sau Pierdere netă #
Rezultatul final al activități companiei ,profit sau pierdere, atribuibil acționărilor/asociaților. Mai simplu spus, raționamentul de existență al oricărei companii comerciale.
Prezentare Cont de profit și pierdere cu Finlight #
Modul în care am grupat elementele Contului de profit și pierdere diferă în funcție de scopul prezentării:
Mesaj Finlight #
Am construit Ghidul SAF-T Finlight și Ghidul financiar Finlight pentru a oferi soluții simple, gratuite și aplicabile celor ce au nevoie de ele.
- folosește opțiunea de comment de la Facebook pentru a ne adresa întrebări și pentru a ne ajuta să ne îmbunătățim materialele
- dacă materialele ți se par utile, apasă Recommend și Share.